Wednesday 3 September 2014

Florentine cookies @ crunchy caramel almond

As salam...

Hye there... Before i start my sharing experience doing this cookies, i just want to let u guys knw.. This is not a recipe or special trick / note / . This is more to 'how to do it'..  because u dont need any talent  to do this florentine cookies. U just need to be extra 'rajin' and keluar duit beli bahan. ;p ..

           Delicious 50% effort, 0% sweat karamel crunchy cookies. ;p (sorry for the poor lighting)

  I teach my bff how to do this after she ask me abt it while pay a visit to my house.  She said 'cookies nie mahal if beli kat luar' and dia minta i bekal kan snack utk dia nak holiday to Sabah. Lepas tunjuk cara2 nak buat.. She said it's so kacang tp tak buat2 juga sampai lah ni .. Cakap memang senang tp nak buat nie sama senang dgn ckp  hahahaha   Yes .. We talking abt u.. Yes u  hahahahahaha  . 


This is important thing u must have for florentine cookies..  


Florenta flour.. Biasanya ada jual di semua kedai kek. Current price rm14.50 for 500g. Banyak boleh buat dgn tepung sebyk nie .

Bahan lain yg ada perlu sebenarnya ikut suka tp this is common extra ingradient they use. 


1) Kuaci
2) almond flake (nie kena ada sebab nama lain cookies nie pn krunchy karamel almond kn. ;p)
3) sunfloser seed
4) biji bijan

If u search about the cookies u will found they give the full recipe with how many gram u should use for  this and that but here i just want to show u how to do and the rest boleh buat ikut kesesuaian.. My sister told me if u use more flour then u dont need more almond (sebab almond flake tu mahal. Hahahaha)  and the rest tp untuk mkn sendiri and yg penting buat sendir ikut tekak lah yea. ;) tepung dan yg lain2 jika tidak abis di gunakan boleh di simpan dan bila rasa nak mkn pada bila2 masa u guys boleh membuatnya dengan hanya ambik 15 min masa anda. 


Now lets the magic begin... 


- letak kn baking paper ke atas loyang yg hendak anda gunakan ( sgt penting untuk bagi tepung tidak melekat atas loyang/tin)
-panas kn oven 160'
- letak kn tepung florenta penuh tp nipis di atas ke seluruhan baking paper 
- tabur kn all kekacang (kuaci dan almond) ratakan.. Seperti gambar di atas..
- taburkan biji badam sedikit memenuhi ruang. Penting untuk mix it all well supaya ia melekat nanti. 


- bakar dlm oven selama 10 min (atau  lebih mengikut kepanasan oven masing) atau sehingga ianya bertukar golden brown.. 
- potong mengikut kesukaan anda (biasanya potong petak) right after keluar dari oven. Masa ia belum keras lg. 


Seee so simple but yet so delicious... Hahahaha  . 
Da....

No comments:

Post a Comment